Kasvata ituja kotona – sopivat herkulliseen keittoon

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry neuvoo, että ruoanlaittoon käytettäviä ituja voi kasvattaa kotioloissa ja pienellä vaivalla. Idätys aloitetaan siementen huuhtelulla ja sitä jatketaan koko kasvatuksen ajan muutaman kerran päivässä. Viiden vuorokauden sisällä kaikki siemenet ovat itäneet.

Vihreä väri tulee ituihin, kun niitä pitää vuorokauden valoisassa paikassa. Ituja voi käyttää monenlaisiin ruokiin: salaatteihin, vokkeihin, keittoihin, smoothieihin ja ihan sellaisenaan lisukkeena tai leivän päällä.

Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry:n kehityspäällikkö Marita Suontausta muistuttaa, että idut ovat kaikkea muuta kuin tyhjää syötävää, vaikka siltä saattavat näyttääkin. Idut sisältävät proteiineja, kuitua, kivennäisaineita sekä vitamiineja.

Itukeitto4 annosta, maidoton ja gluteeniton2 sipulia100 g lanttua tai palsternakkaa100 g juuriselleriä2 porkkanaa5–6 dl ituja1 pkt (n. 150 g) pekonia3 rkl (n. 70 g) tomaattipyreetä1 rkl (savu)paprikajauhetta1 l vettä2 liha- tai kasvisliemikuutiota0,5 tl rouhittua mustapippuria

1. Kuori kasvikset ja raasta karkeaksi raasteeksi. Huuhtele idut tarvittaessa.2. Leikkaa pekoni saksilla suikaleiksi suoraan kattilan pohjalle. Kummenna pekonia, kunnes rasva alkaa irrota. Anna ruskistua kevyesti.3. Nosta pekoni rasvasta talouspaperilla vuoratulle lautaselle ja jätä odottamaan. Kuumenna tomaattipyreetä ja paprikajauhetta pari minuuttia pekonin rasvassa koko ajan sekoittaen. Älä päästä palamaan.4. Lisää kasvisraasteet kattilaan ja kuullota sekoitellen muutama minuutti. Kaada päälle vesi ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää liemikuutiot ja pippuri. Keitä hiljalleen kannen alla noin 10 minuuttia, kunnes kasvikset ovat pehmenneet.5. Sekoita joukkoon idut sekä pekonit ja kuumenna vielä kiehuvaksi. Maista, mausta tarvittaessa lisää ja nosta tarjolle.

kuva_Kati Laszka