Iduista ja kalasta syntyy terveellinen herkkusalaatti

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Kerroimme aiemmin, että itujen idättämiseen ei tarvita auringonvaloa tai omaa puutarhaa, vaan niitä voi kasvattaa ravinnoksi kotona. Ituja saa myös kaupasta valmiiksi kasvatettuna. Idätetyn siemenen tai pavun vitamiinipitoisuus on myös korkeampia kuin siemenen tai kasvavan kasvin.

Idut ovat myös ruoansulatukselle mieluista ravintoa. Siemenien ja papujen proteiinit ja tärkkelys muuttuvat idätyksen aikana ja elimistö pystyy hyödyntämään niitä paremmin. Itujen kuitu tekee hyvää suolistolle, eivätkä ilmavaivatkaan kiusaa papujensyöjää, Maa- kotitalousnaisten Keskus ry neuvoo.

Itu-kalasalaatti



4–6 annosta, maidoton, gluteeniton



4–6 kiinteää perunaa



4 kananmunaa



200 g pakasteherneitä



1 ruukku salaattia (esim. tammenlehti)



125 g kirsikkatomaatteja



4–6 dl erilaisia ituja



1 tlk (n. 200 g) kotimaista järvikalasäilykettä

Sitruunakastike



1 tl raastettua sitruunankuorta



2 rkl sitruunamehua



1 rkl valkoviinietikkaa



1 tl voimakasta sinappia



2 tl sokeria



0,75 dl rypsiöljyä



0,25 tl jauhettua valkopippuria



(ripaus suolaa)

1. Keitä perunat kypsiksi. Keitä kananmunat koviksi (n. 8 minuuttia) perunoiden kanssa yhdessä tai erillisessä kattilassa.

2. Sulata ja kuumenna herneet perunoiden höyryssä tai mikrossa.

3. Valmista perunoiden ja kanamunien kypsyessä kastike. Pese sitruuna hyvin ja raasta kuoren keltaista osaa kannelliseen lasipurkkiin. Purista päälle sitruunamehua ja mittaa loput aineet purkkiin. Sulje kansi ja ravista sekaisin. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa sokeria ja suolaa.

4. Huuhtele salaatti ja idut tarvittaessa ja pese tomaatit. Revi salaatti pienemmäksi ja levitä vadille itujen kanssa. Halkaise tomaatit ja laita salaatille.

5. Huuhtele kananmunat kylmällä vedellä ja kuori sekä halkaise tai lohko ne. Laita salaattivadille.

6. Valuta perunat ja anna hieman jäähtyä. Kuori ja leikkaa perunat viipaleiksi tai kuutioiksi ja levitä salaatille. Ripottele sekaan herneet ja nostele kala salaatille. Sekoita kastike vielä kertaalleen ja valuta osa salaatin päälle. Laita loppu kastikkeesta tarjolle erikseen.