Valvomatta palavissa ulkokynttilöissä piilee tulipaloriski

Koti & Asuminen · Tim Isokivi

Monien suomalaiskotien pihoissa poltetaan hämärinä vuodenaikoina ulkokynttilöitä. Vakuutusyhtiö If muistuttaa mahdollisen vaaran piievän myös ulkona palavissa kynttilöissä. Yhtiön mukaan valvomatta palamaan jätetty kynttilä aiheutti yhden viime vuoden suurimmista asuinrakennuksen tulipaloista.

Yli puolet kynttilöiden aiheuttamista vahingoista tapahtuu marras-tammikuun aikana, mutta niitä käytetään myös keväällä ja syksyllä. Moni saattaa mennä nukkumaan kuvitellen ulkokynttilän samuvan omia aikojaan. Se on kuitenkin virheellinen käsitys, eikä pienintäkään tuikkua tulisi jättää palamaan ulos ilman valvontaa.

– Kuistilla tai terassilla kaatuva kynttilä voi olla erityisen kohtalokas, sillä sisällä palovaroitin ei pysty reagoimaan ulkoa alkavaan paloon tarpeeksi ajoissa. Tuli ehtii nopeasti kattorakenteisiin ennen kuin palovaroitin huomaa vaaraa, omaisuusvakuutusten tuotepäällikkö Laura Utunen muistuttaa.

Polttotestissä väärin sijoittu ja liian pieni kynttilä pääsi kaatumaan puurunkoisen lyhdyn sisällä, minkä seurauksena tuli levisi nopeasti lyhdyn runkoa pitkin. Lyhtyyn kuuluukin vain aina sinne tarkoitettu, oikeankokoinen kynttilä eikä esimerkiksi ulkoroihu. Lisäksi lyhdyn alustan tulee olla tasainen ja palamaton.

Polttotestissä metallirunkoinen lyhty osoittautui puurunkoista turvallisemmaksi vankemman rakenteen ansiosta. Myös lyhdysn ripustukseen on hyvä valita palamatonta materiaalia. Ylipäätään kynttilöillä ja lyhdyillä tunnelmointi on turvallista, kunhan perehtyy käyttöohjeisiin, kiinnittää huomiota sijoitteluun ja polttaa kynttilöitä valvotusti.