Helppo keino ehkäistä diabetesta: Syö täysjyväviljaa

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Itä-Suomen yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan täysjyväviljavalmisteiden käytön lisääminen voisi alentaa merkittävästi tyypin 2 diabeteksen ilmaantuvuutta sekä sen hoitoon liittyviä kustannuksia Suomessa. Tyypin 2 diabetes on yksi nopeimmin yleistyvistä kansansairauksista Suomessa ja maailmalla.

Tutkimuksemme mukaan jo yksi täysjyvävilja-annos osana päivittäistä ruokavaliota pienentää väestötasolla tyypin 2 diabeteksen ilmaantuvuutta ja sitä kautta diabeteksesta aiheutuvia suoria kustannuksia, verrattuna henkilöihin, jotka eivät syö täysjyväviljavalmisteita päivittäin, sanoo professori Janne Martikainen Itä-Suomen yliopistosta.

– Yhteiskunnallinen säästöpotentiaali seuraavan kymmenen vuoden aikana olisi nykyarvossaan 300 miljoonasta eurosta aina lähes miljardiin euroon, riippuen oletetusta täysjyväviljavalmisteiden käytön osuudesta osana päivittäistä ruokavaliota. Yksilötasolla tämä taas tarkoittaa terveyden kannalta laadukkaampia elinvuosia, Martikainen jatkaa.

Moni on huomannut hiilihydrattien syömisen vaikuttavan kehoon ja mieleen. Jos niitä haluaa nauttia, kannattaa nopeat höttöhiilarituotteet vaihtaa täysjyvään ja kuitupitoisempaan ruokaan. Ravitsemussuositusten mukaan täysjyväviljavalmisteita pitäisi syödä vähintään 3–6 annosta päivässä, energiantarpeesta riippuen