Kevätaurinkoon liittyy riskejä – aurinkovoide kannattaa kaivaa esiin

Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Kevään lämpimät ja aurinkoiset päivät houkuttelevat ihmisiä ulkoilemaan. Keväällä ulkoillessa kannattaa ottaa hyomioon ultraviolettisäteilyn määrän kasvu ja siihen liittyvät riskit. Sääpalvelu Forecan mukaan aurinkorasvat onkin suositeltavaa ottaa jo pian käyttöön.

Auringolta suojautumista suositellaan UV-indeksin arvon olevan kolme tai suurempi. Suomessa UV-indeksi nousee keskikesällä enimmillään lukuun 6-7, mutta suuren osan ajasta se on keväällä ja kesällä 3–5. UV-säteilyn määrään ei vaikuta lämpötila, vaan tarve suojautua siltä on selkeinä päivinä sama niin viileällä kuin helteiselläkin säällä.

Auringolta voi suojautua aurinkovoiteen lisäksi myös muilla tavoilla. Säteilyturvakeskuksen mukaan niitä ovat esimerkiksi auringonpaahteen välttäminen keskipäivästä, varjoon vetäytyminen, pystyasentojen suosiminen, peittävä vaatetus ja aurinkolasien käyttö.

UV-indeksi on suoraan verrannollinen maahan pääseväin UV-säteilyn määrään. UV-säteilyn määrä riippuu vuodenajasta, vuorokaudenajasta, pilvisyydestä, korkeudesta merenpintaan nähden ja yläilmakehän otsonin määrästä.