Koiranpentujen eläinkääkärikäynnit lisääntyneet – odottamaton syy taustalla

Koti & Asuminen Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Koronakriisi on saanut yhä useammat ihmiset hankkimaan itselleen lemmikkejä. Samalla lähes joka toinen vakuutettu koira päätyy ensimmäisen elinvuotensa aikana eläinlääkäräille sairauden tai tapaturman vuoksi, kertoo vakuutusyhtiö If tuoreessa tiedotteessaan.

Vilkkaiden koiranpentujen eläinlääkärikäynnit johtuvat usein tapaturmista, mutta suuri osa nuorista lemmikeistä päätyy hoitoon sairauksien vuoksi. Niistä yleisimpiä ovat vakuutusyhtiön mukaan jalkavaivat, ruoansulatuskanavan sairaudet sekä silmä- ja korvatulehdukset ja allergiat. Usein eläinlääkärikäyntiin johtavan vaivan taustalla on tuoreen koiranomistajan kokemattomuus.

Ifin eläinvakuutusten tuotepäällikkö, eläinlääkäri Heidi Elomaan mukaan uusien koiranomistajien kannattaisi hankkia tietoa koiran ruokinnasta ja hoidosta, sillä esimerkiksi ontumisen syyksi paljastuu usein väärä ruokinta ja epäsopiva liikunta.

Tulehdussairauksia voidaan puolestaan ehkäistä huolehtimalla koiran hygieniasta esimerkiksi puhdistamalla silmät sekä korvat säännöllisesti ja kuivaamalla turkki uinnin jälkeen. Pentujen suolistosairaudet liittyvät usein ruokavalion muutoksiin ja esimerkiksi siihen, että koirille on annettu ihmisten herkkuja jotka eivät sovellu lemmikeille.

Onnettomuuksille ja ripulille koiranpentuja altistavat myös niiden tapa maistella erilaisia vierasesineitä. Usein myös koirien allergiat paljastuvat ensimmäisen vuoden aikana, ja yhtiö kehottaa ottamaan vakuutuksen heti pennun saapuessa uuteen kotiin.