Ryypätäänkö teilläkin? Alkoholistien läheiset kaipaavat tukea ja turvaa

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Perheenjäsenten tai muiden läheisten päihdeongelma on usein vaiettu salaisuus. Jos uskaltautuu kertomaan jollekin, että on joutunut katsomaan vierestä itselleen tärkeän ihmisen alkoholismia tai riippuvuutta, saattaa yllättyä. Usein keskustelukumppani myöntää saman asian.

Päihteidenkäyttö vaikuttaa kaikkiin ympärillä oleviin ihmisiin. Se luo ikävät raamit arjelle ja tuottaa tuskaa pyhille. Aina joutuu pelkäämään, että alkoholi tai muut päihteet tulevat kuvioihin mukaan. Läheisille tämä on äärimmäisen raskasta, eikä sitä ymmärretä tarpeeksi.

Päihteiden käyttö koskettaa Suomessa arviolta jopa kahta miljoonaa läheistä. Läheiset unohtuvat helposti, kun päihteitä käyttävälle tarjotaan tukea. Läheisen tuen tarvetta ei yleensä tunnisteta eikä tukipaikkoja tunneta. Apua on saatavilla. Toukokuussa vietettävä Läheistenpäivä muistuttaa, että päihdetyö järjestää tukea myös päihdeongelmaisten ihmisten lähipiirille.

– Päihderiippuvaisen ihmisen läheinen, huolehdi myös itsestäsi. Sinäkin olet tärkeä, eikä toisen päihderiippuvuus ei ole sinun syytäsi. Pidä huolta rajoistasi ja hakeudu ajoissa tuen piiriin, kampanja muistuttaa.