Yritykset vaativat puolueetonta koronaselvitystä – olivatko hallituksen toimet oikeita?

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Suomen Yrittäjät ja Lääkäripalveluyritykset ry (LPY) vaativat Suomen valtioneuvostoa tilaamaan riippumattoman selvityksen koronarajoituksista ja johtamisesta koronan aikana. Samalla voidaan arvioida koronakriisin hoidon toteutusta kokonaisuudessaan.

Riippumattoman tahon on arvioitava myös sitä, kuinka tehokkaasti ja tarkoituksenmukaisella tavalla koronatoimet toteutettiin. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), joka on ollut yksi koronaprosessin keskeisistä toimijoista, julkaisi hiljattain COVID-19-pandemian hallinta ja johtaminen Suomessa -selvityksen.

Raportin mukaan siinä on otettu tarkastelun kohteeksi koko suomalainen terveysjärjestelmä kansallisella, alueellisella ja paikallisella tasolla. Valitettavasti THL:n raportissa kuvataan vain osa suomalaisesta terveyspalvelujärjestelmästä. Yksityisen terveydenhuollon roolin kuvaus puuttuu raportista kokonaan

− Koronapandemian hoidossa on ollut paljon parantamisen varaa. Esimerkiksi yksityisen terveydenhuollon kapasiteettia hyödynnettiin siinä todella vähän, LPY:n toiminnanjohtaja Ismo Partanen muistuttaa.

− Koronatestaukset, jäljittäminen ja rokotukset olisi voitu toteuttaa tehokkaammin ja nopeammin hyödyntämällä yksityisen terveydenhuollon osaamista ja kapasiteettia. Julkisen terveydenhuollon hoitovelan kasvua koronan seurauksena olisi voitu hillitä merkittävästi ohjaamalla kiireetöntä hoitoa tarvitsevia potilaita yksityiseltä sektorilta hankittavien palveluiden piiriin, Partanen kertoo.