Suomalaiset pitävät kalaa terveysruokana – vain 3 prosenttia jättää syömättä

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Suositusten mukaan kalaa tulisi syödä vähintään kaksi kertaa viikossa. Toukokuu on luonnonkalan parasta saalissesonkia, ja kalatiskillä tarjonta on runsaimmillaan. Pro Kala ry:n teettämän kuluttajatutkimuksen tuloksista ilmenee, että kala maistuu suomalaisille hyvin. Vastaajista vain kolme prosenttia kertoi, ettei syö kalaa lainkaan.

Paneelissa kysyttiin myös, näkevätkö vastaajat kalaruoan ilmastoruokana tai terveysruokana. Jopa 78 prosenttia vastaajista oli samaa mieltä väitteen ”kalaruoka on terveysruokaa” kanssa. Ilmastoruokana kalaa piti hieman yli puolet vastaajista.

– Ruoan ilmastovaikutukset ovat tärkeä asia, ja on hyvä, että niistä käydään keskustelua. Ilmastoystävällisestä ruokavaliosta käytävä keskustelu keskittyy usein lihansyöntiin ja kasvisruokavalioon kalan jäädessä harmillisesti taka-alalle. Kalan hiilijalanhälki on erittäin pieni. Syinä sille, ettei kalaa syöty lainkaan, olivat yleensä joko allergia tai kasvis- tai vegaaniruokavalio, Pro Kala ry:n toiminnanjohtaja Katriina Partanen kertoo.