Yhdysvaltojen aborttilaki vaakalaudalla – vasektomian Google-haut räjähtivät nousuun

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Yhdysvalloissa tapahtuneet Google-haut sanalla ”vasectomy” ovat nousseet pilviin. Syy johtuu tietovuodosta, jonka mukaan Yhdysvaltain korkein oikeus saattaa pian kumota uuden aborttilain. Tietovuoto on saanut monet amerikkalaiset tutkimaan aborttioikeuksia ja sitä, miten vasektomiat toimivat.

Google Trendsin mukaan Utahissa, Wyomingissa ja Idahossa on tällä viikolla eniten vasektomiasta tietoa hakevia ihmisiä. Vasektomiatutkimusten ohella aborttioikeusliikkeisiin liittyvät Google-haut ovat lisääntyneet 2.550 prosenttia. Korkeimman oikeuden asiakirjat ovat päätyneet Politico-lehden haltuun.

Lehden haltuun päätynyt asiakirja on luonnos, eikä lopullinen päätös asiasta. Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomari John Roberts on vahvistanut, että Politicon aborttioikeuden kumoamista koskeva päätöslauselmaluonnos on aito, ja sen vuotamisesta julkisuuteen on käynnistetty tutkinta. Jos aborttilaki kumotaan, johtaisi se aborttikieltoon noin puolessa Yhdysvaltojen osavaltioista.