Ihmiset haluavat henkilökohtaista palvelua – mahdollista vain maaseudulla?

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Ennen kylässä oli lorun mukaan pappi, lukkari, talonpoika ja kuppari. Nykyään palvelut on keskitetty ja hajautettu niin, että ensin varataan netistä aikaa ja kone arpoo vapaana olevan palveluhenkilön. Silloin palvelua saattaa antaa vaikkapa henkilö, jonka tittelinä on Key Account Manager. Kaikki eivät ole tähän tyytyväisiä.

Joissakin maaseutukunnissa haaveillaan vanhasta ajasta, jolloin harjoitettiin vaihtokauppataloutta siten, että yksi on puuseppä, toinen räätäli, kolmas kasvattaa sikoja ja neljäs toimii suutarina. Toiselta palveluita ostaessa voi maksaa takaisin omalla ammattiosaamisellaan. Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta sangen mahdottomalta vuonna 2022, joten lähemmäs päästään, kun ostetaan tietty palvelu aina samalta tutulta.

Otetaan esimerkiksi perhelääkäri, joka on hoitanut saman suvun henkilöt jo vuosien ajan. Siellä on varmassa tiedossa jokaisen vaivaisenluut ja tädin alkoholiongelman kinkkisyys. Aina ei tarvitse selostaa tilannettaan tai koko elämäntarinaansa alusta asti. Tai toisena esimerkkinä vaikkapa vakuutusmyyjä, jolla on oikeasti kasvot.

Mikkelin kaupunkilehti teki uutisen pankista, jonka konttorin ovet ovat avoinna joka päivä virastoaikaan. Uutisen tästä tekee se, että nykyään tämänkaltainen henkilökohtainen palvelu on harvinaista herkkua. Tässä tapauksessa se saattaa olla jopa kilpailuetu aikana, kun muut pankit sulkevat konttoreitaan.

– Meillä on myös suorat, henkilökohtaiset numerot jokaiselle virkailijalle ja niihin myös vastataan, Mikkelin Oma Säästöpankin konttorin palvelupäällikkö Ossi Pulliainen kertoo.

Eikö samaa taktiikkaa voisi soveltaa myös muissa palveluissa? Sen sijaan, että hypätään globalistien kelkkaan, voidaankin vaatia omalle kylälle takaisin poliisia ja postia. Lähituotteita myydään kivijalkaliikkeessä. Paikallinen huoltoasema on oikeasti myös autokorjaamo. Kahvilassa on tuttu emäntä ja pannussa on kurpitsalaten sijaan Presidenttiä. Koulussa on tuttu rehtori, paikallislehden päätoimittajalle voi soittaa vaikka keskellä yötä ja ompelija tekee vaatteet mittatilauksena. Samalla luodaan yrityksiä ja työpaikkoja, eikä ihmisten tarvitse enää mennä maalta kaupunkiin.