Oletko valmistautunut 72 tunnin häiriötilanteeseen? Tässä muistilista

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Ihmisten on varauduttava kolmen päivän hätävaraan. Kotona säilytettävä vara tarkoittaa vettä ja elintarvikkeita, joiden avulla voi selviytyä 72 tuntia häiriötilanteessa. Kolmen päivän kotivara ei tarkoita, että ruoat seisoisivat kaapissa maailman tappiin asti, vaan niitä käytetään päiväysmerkintöjen ja säilyvyyden mukaan ostaen aina uutta tilalle.

Maa- ja kotitalousnaiset ovat laatineet yhdessä viranomaisten kanssa listan, jonka avulla kotivaran voi hankkia. Ihminen tarvitsee päivittäin noin kaksi litraa puhdasta juomavettä. Vettä tarvitaan myös ruoanlaittoon ja hygieniaan. Kokonaisvedentarve on 1-2 ämpärillistä henkeä kohti vuorokaudessa.

Yli vuorokauden mittaisissa vesihuollon häiriötilanteissa kunta järjestää varavedenjakelun, josta saa vettä puhtaisiin kanistereihin ja ämpäreihin. Kotivara ei ole erillinen hätävarasto, vaan tuotteita käytetään arjessa tarpeen mukaan ja tilalle hankitaan uutta. Myös perheen lemmikkieläimille pidetään ruokaa varastossa.

– tuoreita hedelmiä, kasviksia ja juureksia sekä säilykkeitä– leipää, näkkileipää, riisikakkuja, korppuja– pähkinöitä, siemeniä– kuivattuja hedelmiä, kuten rusinoita, luumuja ja taateleita– hilloja, soseita– muroja, myslejä, hiutaleita– mehuja, mehukeittoja– huoneenlämmössä säilyvää maitoa ja kasvijuomia– kala-, liha- ja papusäilykkeitä– pastaa, nuudelia, pikariisiä, linssejä– pussikeittoja ja muita helposti valmistettavia valmisruoka-aineksia– perunasoseainesta, kasviproteiinirouheita– välipalapatukoita, proteiinipatukoita ja -jauheita– kahvia, teetä– herkkuja, kuten keksejä, suklaata sipsejä

Muita välttämättömiä tarvikkeita:– lääkkeet– paristoilla toimiva radio ja paristoja– paristoilla toimiva taskulamppu ja paristoja– varavirtalähde puhelimen lataamista varten– retkikeitin ja tulitikut– käteistä rahaa– joditabletteja (ohjeet käyttöön tulevat viranomaisilta)– hygieniatarvikkeet, vaipat– ensiaputarvikkeet– käsisammutin/sammutuspeite– muovipusseja, tuorekelmua teippiä, muovirasioita, tölkinavaaja– pelejä ajankuluksi, muistiinpanovälineet