Skotilannissa tarjotaan uusille asukkaille valtava rahapalkinto

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Useat Skotlannin saaret tarjoavat sinne muuttaville perheille huimat 50.000 puntaa, eli 62.800 euroa palkkiota. Väestökato on alueen suurin uhka, eikä saariyhteisö selviä ilman uusia asukkaita. Ulko-Hebrideilla asuu noin 25.000 ihmistä, mutta he ovat maantieteellisesti hajautuneet laajalle alueelle.

Skotlanti on ottanut joukkovelkakirjalainoja, joiden avulla he rahoittavat saariryhmittymälle muuttavia ihmisiä ostamaan asuntoja, perustamaan yrityksiä ja elämään elämäänsä siellä pitkällä aikavälillä. Alueella ei varmasti joudu jonottamaan ruuhkissa tai hengittämään ilmansaasteita.

Osa päättäjistä ehdottaa, että alueella panostettaisiin liikenneyhteyksiin, laajakaistoihin ja rakennuksiin, jotta ihmiset voisivat ylipäätään muuttaa alueelle. Muhkean rahasumman toivotaan kuitenkin olevan ensisijainen houkutin, jotta ihmiset muuttaisivat alueelle, The Times uutisoi.

Myös Suomessa on testattu palkkiojärjestelmiä ja alennettu asumisen hintoja uusille maaseutukuntien asukkaille. Joillakin paikkakunnilla kunta on kustantanut kaikille lukionsa oppilaille ajokortin heidän täytettyään 18 vuotta.