Merenkurkkuun suunnitellaan luonnonsuojelualuetta – asukkaille keskustelutilaisuuksia

Matkailu · Terhi Piiroinen

Mustasaareen, Vaasaan, Maalahteen, Vöyrille, Korsnäsiin ja Uuteenkaarlepyyhyn ollaan perustamassa Merenkurkun luonnonsuojelualuetta. Suunniteltuun alueeseen sisältyy noin 2.900 hehtaaria maata ja 56.000 hehtaaria vettä. Suojeltavat alueet ovat kokonaan valtion omistamia ja muutamaa kiinteistöä lukuun ottamatta jo aikaisemmin luonnonsuojelutarkoituksiin varattuja alueita.

Jokaisessa luonnonsuojelualueen kunnassa järjestetään asukkaille keskustelu- ja kuulemistilaisuus. Tilaisuuksiin toivotaan laajaa osallistumista paikallisilta asukkailta. Lisäksi tilaisuuksissa toivotaan saatavan paikallisilta asukkailta ja toimijoilta tietoa, millaisia tarpeita alueen käyttöön ja hoitoon kohdistuu, jotta niitä voitaisiin mahdollisuuksien mukaan ottaa huomioon asetuksen valmistelussa.

Näkemyksiä valmistelusta kysytään myös maakuntaliitolta, kunnilta, viranomaisilta sekä alueen yhdistyksiltä, kansalaisjärjestöiltä ja alueiden vuokralaisilta. Alueiden varaamisesta luonnonsuojeluun on päätetty osana valtioneuvoston hyväksymiä kansallisia suojeluohjelmia ja Natura 2000 -verkostoa.