Ensiaputaidot tulee oppia jo pienenä – näin elvytystä treenataan

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Ensiaputaidot tulisi olla jokaisen kansalaisen hallussa. Vakavassa tilanteessa ensimmäisillä minuuteilla on usein äärimmäisen suuri merkitys. Sähköpverkkoyhtiö Caruna on lahjoittanut nyt 16 koululle elvytysnukkeja.

Elvytysnukella voidaan harjoitella reagoimattoman ihmisen hengitysteiden avaamista, elottomuuden tunnistamista sekä maallikkoelvytyksen toteuttamista. Kouluilla voidaan aiheeseen sopivan opetuksen yhteydessä nostaa näitä asioita turvallisesti esille.

– Haluamme tukea yläkoulu- ja lukioikäisten hengenpelastustaitoja. Onnettomuuden tai sairauskohtauksen sattuessa moni ei osaa tai uskalla pysähtyä auttamaan, mutta elvytystaidot voivat seuraavalla kerralla pelastaa kanssakulkijan.  Saimme ajatuksen elvytysnukkejen lahjoittamisesta omalta työntekijältämme. On hienoa, että mukaan lähti 16 kuntaa, ja pystymme tukemaan turvallisuuden parantamista konkreettisin keinoin, Carunan avainasiakaspäällikkö Petri Parviainen sanoo.