EU määräämässä aurinkopaneelit katoille – voiko pakkolaki toimia Suomen olosuhteissa?

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Euroopan unionissa laaditaan sääntöjä, lakeja ja pakkoja maihin, joiden kulttuurit, elinkeinot, sääolosuhteet ja muut tekijät voivat erota huomattavasti toisistaan. Esimerkkinä nyt kaavailtu aurinkovoimalapakko, mikä koskisi kaikkia yli 250 neliöisiä rakennuksia.

Euroopan komission esityksen mukaan kaikissa uusissa rakennuksissa tulisi olla aurinkopaneelit vuoden 2028 alusta alkaen. Vuonna 2026 paneelit tulevat pakolliseksi yli 250 neliöisiin liikerakennuksiin ja pakko laajenisi vuonna 2029 myös yli 250 neliöisiin asuinrakennuksiin.

Esitys on osa uutta EU:n ohjelmaa, jossa yritetään irrottautua Venäjällä tuotetusta energiasta ja tuplata aurinkoenergian määrä unionin alueella. Paneelit tuodaan pääsääntöisesti Kiinasta.