Viemärin kuivuminen voi aiheuttaa hajuhaitan – unohda tämä vanhan kansan vinkki

Koti & Asuminen · Tim Isokivi

Lomalta kotiin palaavia voi odottaa karmiva yllätys. Kodin huoneisiin saattaa levitä pahan hajuisia viemärikaasuja, jos vesilukko pääsee kuivaumaan reissun aikana. Yksi vanha niksi ongelman välttämiseen on kuitenkin syytä unohtaa, varoittaa Toimialajärjestö LVI-Tekniset Urakoitsijat.

Viemäreiden käyttö pitää lattiakaivojen vesimäärän normaalisti riittävänä. LVI-Teknisten Urakoitsijoiden erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkinen neuvookin lorauttamalla vettä viemäripisteisiin aika ajoin. Ennen pitkää poissaoloa onkin hyvä sopia myös vesilukkojen kastelusta esimerkiksi kukkia kastelemaan saapuvan henkilön kanssa.

– Sen sijaan vanhan kansan vinkki, jossa ruokaöljyä lisätään vesilukkoon, kannattaa unohtaa. Viemäriin ei saa laskea öljyä eikä muitakaan rasvoja, sillä ne tukkivat viemärit ja kuormittavat jäteveden puhdistusta, Mäkinen neuvoo tiedotteessa.

Viemärin hajuhaittoja voivat aiheuttaa myös vesilukkoon jääneet epäpuhtaudet. Siksi esimerkiksi pesutilojen lattiakaivo, johon kerääntyy pesuainejäämiä ja hiuksia, kannattaa pestä säännöllisesti.