Hinnat laskivat hieman toukokuussa – ruoan hinta rajussa kasvussa

Koti & Asuminen Ruoka · Tim Isokivi

Elintarvikkeiden hinnat laskivat hieman toukokuussa huhtikuuhun verrattuna YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:n mukaan. Ruoka maksoi kuitenkin 56 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

FAO:n mukaan maitotuotteiden ja kasviöljyjen hinnat putosivat hieman, kun taas vehnän hinta jatkoi kohoamistaan. Vehnän hintaan vaikuttivat Intian asettama vientikielto sekä Ukrainan sota. Sota haittaa Ukrainan viljanvientiä, ja sen tuhot heikentävät kesän satonäkymiä.

Sekä Venäjä että Ukraina ovat suuria viljan ja kasviöljyn tuottajia. Sodan pelätään aiheuttavan jopa nälänhätään, sillä monissa maissa ruokahuolto perustuu tuontiin Ukrainasta. Ukraina on myös suuri kasviöljyjen tuottaja, mutta niiden hinnat supistuivat Indonesian luovuttua palmuöljyn viestikiellosta.