Etelä-Euroopassa poikkeuksellinen helleaalto – Espanjassa yli 40 asteen helteet

Matkailu Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Pyreneiden niemimaalla on käynnissä voimakas helleaalto. Lämpötila on noussut osassa Espanjaa yli 40 asteeseen. Lämpötilat ovat 7-9 astetta ajankohdan keskiarvoja korkeampia. Kuiva ja kuuma keli on The Guardian -lehden mukaan pahentanut alueiden kuivuusongelmaa.

Kuivuus vaikuttaa muun muassa Espanjan sähkötuotantoon, josta yli 10 prosenttia tuotetaan vesivoimalla. Toukokuun on arvioitu nousevan maan mittaushistorian kuumimmaksi. Helleaaltoa on kuvailtu mittaushistorian kuumimmaksi ennen varsinaista kesää alkaneeksi helleaalloksi.

Kuumat ja kuivat sääolot liikkuvat parhaillaan koti itää. Näin ollen myös Ranskaan odotetaan lähipäivinä tukaliksi kärjistyvää hellettä 7-10 ajankohdan keskiarvoa korkeampien lämpötilojen merkeissä.