Maaseudulla saa rahalle vastinetta – omakotitalon hinta keskimäärin 120 000 euroa

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Maanmittauslaitos kokosi kiinteistöjen kauppahinnat ja kauppojen lukumäärät vuoden 2022 alusta toukokuun loppuun. Tämän vuoden kesäkuun alkuun mennessä tehtiin 1.970 pientalokauppaa haja-asutusalueella. Määrä on 15 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna vastaavana ajankohtana. Myös talojen mediaanihinta on laskenut.

Haja-asutusalueelta ostettu omakotitalo maksaa keskimäärin 125.000 euroa. Summa on laskenut viime vuodesta kolme prosenttia. Kaupunkialueella omakotitalon keskimääräinen hinta on 190.000 euroa, mutta kannattaa huomioida se, että maaseudulla tonttien koot ovat yleensä huomattavasti asemakaava-alueen kiinteistöjä suurempia. Omakotitalon voi saada myös pilkkahintaan, jos ei halua asua välttämättä kaikista suosituimmissa maakunnissa.

− Tarkasteltaessa keskimääräistä hintatasoa maakunnittain eniten pientaloista maksettiin Uudellamaalla, keskimäärin noin 245.000 euroa. Seuraavaksi eniten maksettiin haja-asutusalueen pientaloista Pirkanmaalla, 145.000 euroa, ja Pohjois-Savossa, 137.000 euroa, Maanmittauslaitoksen johtava asiantuntija Esa Ärölä kertoo.