Kansallispuistoissa poltettiin juhannuksena laittomia avotulia – vakava vaaratilanne

Matkailu · Terhi Piiroinen

Suosituilla retkeilykohteilla havaittiin juhannuksena useita laittomia nuotioita ja tulipaikkoja. Tulenteko metsä- ja ruohikkopalovaroituksen aikaan on kielletty pelastuslain nojalla. Laittomat tulet aiheuttavat vakavan vaaran retkeilijöille ja luonnolle.

Juhannusviikonloppuna Metsähallituksen työntekijät havaitsivat useita laittomia tulia niin pääkaupunkiseudulla kuin Saaristomerelläkin. Muun muassa Nuuksion kansallispuiston suosituimmilla reiteillä laittomia tulia paloi monin paikoin. Avotulen tekeminen metsäpalovaroituksen aikaan on pelastuslain nojalla kielletty, ja tulen tekeminen on sakotettava rike. Tulen tekijä on myös vahingonkorvausvelvollinen luvattoman nuotion aiheuttamasta vahingosta.

Metsä- ja ruohikkopalo aiheuttavat tuhoa luonnolle ja ovat vaaraksi ihmisille. Metsäpalon sammuttaminen voi pahimmassa tapauksessa kestää useita päiviä ja viedä huomattavan osan pelastuslaitosten resursseista, mikä voi viivästyttää muuta avunsaantia.

Avotuleksi lasketaan muun muassa kokot, nuotiot, kertakäyttögrillit ja risukeittimet. Tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla, ja niilläkin on metsäpalovaroituksen aikaan syytä noudattaa erityistä varovaisuutta. Mikäli siis tulipaikalla ei ole hormia eikä sitä ole katettu, on tulen teko siihen kielletty.

Aurinkoisen ja helteisen sään jatkuessa metsä- ja ruohikkopalon riski kasvaa entisestään. Ruuan valmistuksessa kannattaakin hyödyntää retkikeitintä, sillä sitä ei risukeitintä lukuun ottamatta katsota avotuleksi. Retkikeittimellä ateria valmistuu helposti ja turvallisesti.