Tällainen on lapsen ihanteellinen vuorokausi – liikuntaa, unta ja kohtuullisesti ruutuaikaa

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Tuoreen Jyväskylän ja Itä-Suomen yliopistojen tutkimuksen mukaan alakouluikäisten lasten vuorokauden tulisi suositusten mukaan sisältää vähintään tunti reipasta liikuntaa, alle kaksi tuntia passiivista ruutuaikaa ja 9–11 tuntia unta. Tulosten mukaan näitä suosituksia noudattavat lapset tulevat olemaan terveempiä.

Lapsilla, jotka täyttivät joko pelkän liikuntasuosituksen tai liikuntasuosituksen yhdessä ruutuaika- tai unisuosituksen kanssa, oli matalampi riski sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin ja aineenvaihduntasairauksiin, matalammat insuliinitasot ja pienempi vyötärönympärys. Näillä lapsilla havaittiin vastaavat yhteydet matalampaan diastoliseen verenpaineeseen ja korkeampaan HDL-kolesteroliin. Tutkimuksessa todettiin myös, että kaikki suosituksiin liittyvät terveysyhteydet hävisivät, kun kehon rasvaprosentti otettiin huomioon.

– Kardiometabolisen terveyden kannalta terveellinen vuorokausi sisältää siis reipasta liikuntaa, kohtuullisesti passiivista ruutuaikaa sekä riittävästi unta. Tässä tutkimuksessa erityisesti liikunnan merkitys korostui, toteaa tutkijatohtori Marja Leppänen Folkhälsanin tutkimuskeskuksesta ja Jyväskylän yliopistosta.