Skotlannin kuukautislaki voimaan – naisille suuri merktys

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Skotlanti on nyt päättänyt ensimmäisenä maailmassa, että kuukautissuojista ei pitäisi maksaa mitään, koska kyse ei ole vapaaehtoisuudesta. Maan hallintoalueiden viranomaisten on varmistettava tästä viikosta alkaen, että jokainen kuukautissuojia tarvitseva saa tarvittavat tuotteet ilmaiseksi.

Terveillä naisilla on kuukautiset kerran kuukaudessa, ja suojia on pakko ostaa säännöllisesti. Terveysside tai tamponi tulisi vaihtaa noin joka neljäs tunti, joten niitä kuluu kuukautisten aikana useita päivässä. Yksi terveysside maksaa keskimäärin noin 15 senttiä kappaleelta.

Kuukautiset ovat biologinen ominaisuus. Säännölliset kuukautiset tulevat joka kuukausi, olipa rahaa ostaa suojia tai ei. Uuden Skotlannissa päätetyn lain mukaan kaikkien kuukuatissuojia tarvitsevien tulee saada ne jatkossa ilmaiseksi erilaisten jakelukanavien kautta, BBC uutisoi.