Punkkeja liikkeellä edelleen runsaasti Etelä-Suomessa

Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Punkkeja eli puutiaisia on edelleen havaittu runsaasti Etelä-Suomessa. Puutiaisten tämänhetkinen suuri määrä ja aktiivisuus johtuu erityisesti poikkeuksellisen lämpimästä elokuusta, kertoo Turun yliopisto tiedotteessaan.

Pelkästään Turun seudulla on kerätty kuukauden aikana lähes 3 000 havaintoa Punkkilive.fi-sivustolle. Yhteensä sivustolle on kirjattu tämän vuoden aikana yli 67 000 havaintoa eri puolilta maata. Punkkiliven uuden ominaisuuden ansiosta havaintokartalla voi tarkastella kuntakohtaisia tietoja punkkien esiintyvyydestä pohjautuen vuoden 2021 havaintoihin ja asukaslukuihin.

Oulun seutu nousi alkukesästä poikkeuksellisesti puutiaishavaintojen kärkeen. Sittemmin Oulun havainnot ovat kuitenkin vähentyneet, ja vastaavasti esimerkiksi Turku on mennyt kokonaismäärässä selkeästi pohjoisen kaupungin ohi. Oulussa tavataan lähinnö taigapunkkia, jonka aktiivisuus loppuu jo kesäkuun lopulla.

Tutkijatohtori Jani Sormusen mukaa lajien välillä ei ole paljonkaan eroa tautiriskien suhteen. Taigapunkit vaikuttavat kuitenkin olevan hieman aggressiivisempia, eli ne tarttuvat herkemmin eläimiin ja ihmisiin.