YLE: Älä esittele näitä esineitä somekuvissa

Digi Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Sosiaalisessa mediassa julkaistaan melko avoimestikin kuvia omasta elämästä. Kuvia julkaistessa kannattaa kuitenkin olla tarkkana. Ylen mukaan rikolliset nimittäin saattavat käyttää kuvia tavoilla, joita harva osaa tulla edes ajatelleeksi.

Moni jakaa somessa mielellään kuvia festarilipuista ja esimerkiksi VIP-passeista. Passit on kuitenkin Check Pointin tietoturva-asiantuntija Jarno Ahlströminen mukaan helppo väärentää jo somekuvien avulla. Ylikonstaapeli Toni Reinikainen myös muistuttaa, että viivakoodit ja QR-koodit kannattaa aina peittää pääsylipuista.

Harva tulee todennäköisesti ajatelleeksi kuvassa näkyvän kotiavaimen voivan altistaa rikokselle. Ahsltrömin mukaan puhelinten kamerat ovat kuitenkin niin korkealaatuisia, että niistä voidaan erottaa jopa avaimen hammastus. Pelkkä kuva voi siis riittää jäljennöksen tekemiseen.

Kuvista kannattaa piilottaa myös mahdolliset sairaalarannekkeet, joista voi selvitä arkaluonteistakin tietoa. Myös koulujen tutkinotodistukset sisältävät usein rikollisia kiinnostavia henkilötietoja. Somekuvissa näkyvien ajoneuvojen rekisterikilpien perusteella voi puolestaan selvittää helposti omistajan asuinpaikan, mikä altistaa esimerkiksi lomamatkoilla asuntomurroille.