Tulevan talven sää? Paukkupakkaset pahin uhka energiakriisin keskellä

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Suomessa on moni torppa ollut kiitollinen siitä, että vanhaa leivinuunia, makuuhuoneen pönttöuunia ja olohuoneen takkaa ei ole purettu pois esimerkiksi sisustuksellisista syistä. Niistä on suuri apu ensi talven lämmityskustannuksissa. Vaikka talven sääennusteita ei millää muotoa voida tehdä, on meteorologeilla suuntaa-antavia arvioita tulevasta.

– Kolmen kuukauden pitkän sääennusteen mukaan loka–joulukuun jaksosta on tulossa Suomessa tavanomaista lämpimämpi. Myös esimerkiksi talvikuukausien eli joulu–helmikuun kolmen kuukauden jaksolle ennakoidaan keskimääräistä lauhempaa. Vaikka ennuste näyttääkin keskimääräistä lämpimämpää talvea, kovat pakkasjaksotkin ovat mahdollisia talven aikana, Forecan meteorologi Joanna Rinne kertoo Karita Kontula-Sokalle.

Lämpimämpi loppuvuosi mukailee koko Euroopan ennustetta. Suomessa on hytisty nyt hurjien helteiden jälkeen kylmässä syyskuussa. Vaikka lämpöä luvataan, ei se välttämättä tarkoita, että säät olisivat silti kalsaa kummoisemmat. Ainoastaan keskiarvo on tavanomaista lämpimämpi. Joulukuuta on ennustettu peräti kaksi astetta tavanomaista lämpimämmäksi.