Kesä 2022 oli mittaushistorian kuumin Euroopassa

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Monien Euroopan maiden asukkaat käpristelivät viime kesänä hurjien helleaaltojen kourissa. EU:n Copernicus Climate Change Service (C35) -ilmastopalvelun mukaan kyseessä olikin mittaushistorian kuumin kesä Euroopassa. Edellinen kesän lämpöennätys rikottiin Euroopassa viime vuonna.

Euroopan lämpötilojen kerrotaan olleen mittaushistorian korkeimmat sekä elokuussa että kokonaisuudessaan kesä-elokuun aikana. Elokuun edellinen, vuodelta 2021 peräisin oleva lämpöennätys meni ilmastopalvelun mukaan rikki huomattavalla marginaalilla. Eroa kertyi 0,4 astetta.

C35:n tilastojen mukaan elokuu oli kuuma maailmanlaajuisesti. Keskilämpötilat nousivat 0,3 astetta vuosien 1991-2020 keskiarvoa korkeammiksi. Viime kesän säät olivat Suomessa melko vaihtelevia. Lämmin elokuu kuitenkin vaikutti myös Suomessa, sillä lämpötilat kohosivat hellelukemiin osassa maata vielä kuun loppupuolella.