Oktoberfest lähestyy – suomalaiset siellä kuin kotonaan

Matkailu · Terhi Piiroinen

Saksassa Friedrich-Alexander-Universität -yliopiston, eli FAUn, tutkijat selvittivät taannoin, että oluessa on aivojen mielihyväkeskukseen vaikuttavaa hordeiinia. Hordeiini stimuloi aivojen D2-dopamiinireseptoreita. Vaikutus saattaa olla jopa pidempiaikainen kuin varsinaisten dopamiinien tapauksessa, sillä hordeiini vaikuttaa reseptoreihin eri tavalla. Oluen mielihyvävaikutus ei siis perustu pelkästään sen sisältämään alkoholiin.

Saksassa olutta juodaan ja sen kanssa juhlitaan erityisesti satokauden korjuu- ja päätösajankohtaan sijoittuvassa Oktoberfestissä. Kyseessä ei ole mitenkään pieni festivaali, sillä vuonna 2019 Saksan Münchenissä Baijerissa juhli 6,3 miljoonaa ihmistä. He joivat yhteensä 7,5 miljoonaa litraa olutta. Ensimmäinen Oktoberfest juhlittiin 17. lokakuuta vuonna 1810 kruununprinssi Ludvig Baijerilaisen ja Therese von Sachsen-Hildburghausenin häiden kunniaksi ja ohjelmassa oli oluenjuonnin sijaan hevosajot.

Yhä useampi suomalainen ottaa syksyllä kaivatun irtioton Oktoberfesteillä. Alueelle rakennetaan oluthalleja, joista suurimpaan mahtuu peräti 10.000 samanaikaista juhlijaa. Nettimatkatoimisto ebookersin verkkosivudatan mukaan suomalaisten kiinnostus Muncheniin suuntautuvia lentoja kohtaan kasvanut vuodesta 2019 yli 35 prosenttia Oktoberfestin ajalle. Oktoberfest järjestetään tänä vuonna Münchenissa 17.9.-3.10.

– Oktoberfest on tapahtuma, jossa jokaisen oluesta pitävän suomalaisen tulisi käydä ainakin kerran nauttimassa panimoiden telttojen tunnelmista ja hyvästä seurasta. Vierailu panimoissa on myös erinomainen tapa tutustaua paikalliseen olutkulttuuriin, jotka Saksassa alueellisesti eroavat toisistaan suurestikin. Munchenin alueen erikoisuus on erilaiset vehnäoluet, joita saksalaiset osaavat tehdä todella hyvin. Spaten-panimon Münchner Hell -olut on erityisen hyvä alueelta tuleva olut, jota kannattaa kokeilla Munchenissa vieraillessa, Suomen Olutseuran puheenjohtaja Juha Sinisalo kertoo.