Varaudutko talveen kaasulämmittimellä? Muista nämä seikat

Koti & Asuminen Terveys · Tim Isokivi

Korkeat sähkön hinnat ovat saaneet suomalaiset varautumaan talveen lisälämmittimien avulla. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes ja Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK muistuttavat tiedotteessaan huoltamattomiin vanhoihin kaasulaitteisiin liittyvän turvallisuusriskejä.

Kaasulaitteet on syytä huoltaa ennen käyttöönottoa. Uutta kaasulaitetta hankkiessa kannattaa puolestaan muistaa, ettei ulkokäyttöön suunniteltuja laitteita saa käyttää sisätiloissa. Moni kaasulämmitin kuluttaa myös paljon happea, mikä voi aiheuttaa vaaratilanteita liian pienissä tiloissa.

– Suomessa käytettävä kaasulaite on suunniteltu toimimaan turvallisesti 30 millibaarin paineella. Ulkomailla myytävät kaasulaitteet on usein suunniteltu toimimaan eri paineella ja toisenlaisissa käyttöolosuhteissa, Tukesin ylitarkastaja Jyri Pekkanen kertoo tiedotteessa.

Laitteen huoltoon kuuluu puhtauden, asennustiiveyden ja letkun tarkastus. Pitkään huoltamatta tai putsaamatta ollut lämmitin saattaa tuottaa vaarallisia määriä hajutonta, mautonta ja näkymätöntä häkää. Rikkinäisiä kaasulaitteita ei saa korjata itse.

Kaasukäyttöiset sisälämmittimet on suunniteltu usein vain väliaikaiseen käyttöön. Niitä ei tule käyttää esimerkiksi nukkumisen aikana. Koska kaasulaitteet voivat vioittua ajan kuluessa, on kotiin syytä hankkia esimerkiksi häkävaroitin.