Nuoret ovat mestarikirppistelijöitä – kierrätetyt vaatteet ultratrendikkäitä

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Pikamuoti on kuin kirosana ihmisille, jotka panostavat laatuun ja monipuolisuuteen vaatevalinnoissaan. Muutama laadukas ja kestävä vaatekappale tulee pitkässä juoksussa edullisemmaksi kuin joka viikko ostettu halpahallin paitapusero.

Maapallon ilmaston onneksi moni nuori on hoksannut hankkia vaatteensa kierrätettynä. Ennen vanhaan vaatteita korjattiin ja muokattiin tarpeiden mukaan. Nyt vähän käytetyt pikamuodin luomukset menevät nuhjuiseksi jo muutaman pesun jälkeen. Second handin kasvava suosio näkyy myös myyntitilastoissa.

Muoti- ja urheilukauppa ry:n tilastojen mukaan vaatekauppa on kasvanut tänä vuonna elokuun loppuun mennessä 8,5 prosenttia ja käytettyjen vaatteiden 16,4 prosenttia.

– Second handin suosio on selkeästi alle 35-vuotiaiden ja lapsiperheiden juttu. 15–24 vuotiaista jopa yli kolmannes kertoo ostavansa vaatteita second hand -myymälöistä tai vertaiskaupasta, Muoti- ja urheilukauppa ry tiedottaa.

Toisin sanoen, jos haluat olla in, mene kirpputorille ja etsi itsellesi originellit vaatteet. Jos haluat olla out, mene pikamuotiliikkeeseen ja pukeudu samalla tavalla kuin sata muutakin.