Terveysministeri teki ylilyönnin – Saksa polttaa 800 miljoonaa kasvomaskia

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Suomessa ministeriö vähätteli koronakriisin alkuvaiheessa kasvomaskeista saatavia hyötyjä ja lopulta osti liikemieheltä miljoonilla euroilla heikkolaatuisia suojaimia. Nyt Saksa aikoo polttaa lähes 800 miljoonaa käyttämätöntä hengityssuojainta. Kasvomaskit ostettiin pandemian ensimmäisten kuukausien aikana. Nyt maskit ovat menneet vanhaksi.

Saksassa poistetaa polttamalla 730 miljoonan kirurgista ja 60 miljoonan FFP2 -kasvomaskia. Niissä on vanhentunut lääketieteellinen suoja. Lisäksi noin 20 prosentissa maaliskuun 2020 jälkeen hankituista maskeista katsottiin olevan laatuvirheitä, ministeriö sanoi Bloombergin mukaan.

Saksan terveysministeriön lehdistöpalvelu kertoi perjantaina maksien hävittämsestä sen jälkeen, kun Der Spiegel -lehti julkaisi aiheesta raportin. Saksa käytti kuusi miljardia euroa kasvosuojiin pandemian alkaessa. Entistä terveysministeriä Jens Spahnia kritisoitiin tuolloin liiallisista hankinnoista ja henkilökohtaisten yhteyksien käyttämisestä maskien ostamiseen. Hän vetosi suureen toimitusvajeeseen ja epätoivoon saada maskit nopeasti. Kiire kostautui jälleen.