EU jakaa junalippuja nuorille – tosin vain 2004 syntyneille

Matkailu · Terhi Piiroinen

Euroopan unioni jakaa 35.000 junalippua ympäri Eurooppaa yhteensä 35.000 vuonna 2004 syntyneelle nuorelle. Kyseessä on Eurooppaa esittelevä DiscoverEU-hanke, joka kuuluu osaksi suosittua Erasmus+ -ohjelmaa.

Matkaliput oikeuttavat Euroopassa matkustamiseen enintään 30 päivän ajan 1.3.2023 ja 29.2.2024 välisenä aikana. Matkakortin haltijat saavat myös alennuskortin, jolla saa alennusta 40.000 mahdollisessa kohteessa, esimerkiksi paikallisliikenteessä, majoituspaikoissa, ravintoloissa, kulttuurikohteissa ja liikuntapaikoissa kaikissa osallistujamaissa.

Etu ei koske pelkästään Euroopan unionin kansalaisia, vaan myös Islannissa, Liechtensteinissa, Pohjois-Makedoniassa, Norjassa, Serbiassa ja Turkissa asuvat nuoret voivat osallistua hakuun. Nuoret voivat osallistua matkakortin hakuun Euroopan nuorisoportaalissa, jossa heidän on vastattava viiteen tietovisakysymykseen ja yhteen jokerikysymykseen.

Komissio kannustaa kestävää matkustamista rautateitse. EU:n syrjäisimmiltä alueilta, merentakaisista maista ja merentakaisilta alueilta, syrjäseuduilta ja saarilta tulevia nuoria varten on tarjolla erityisjärjestelyjä.