Apinarokkorokotukset alkoivat – ensisijaisesti näille riskiryhmille

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimi on tiedottanut aloittavansa huomenna 11. lokakuuta apinarokkorokotukset ajanvarauksella. Rokotteen saavat yli 18-vuotiaat, joilla on suurin riski saada apinarokkotartunta.

– Suosittelemme rokotteen ottamista niille ryhmille, joiden keskuudessa apinarokkotartunnan riski on kohonnut. Pyrimme järjestämään rokotukset mahdollisimman sujuvasti, ylilääkäri Sanna Isosomppi toteaa.

Rokotteena käytetään Jynneos-valmistetta. Rokotussarjaan kuuluu kaksi annosta. Toisesta rokoteannoksesta tiedotetaan erikseen. Rokotukset ovat maksuttomia. Rokotetta tarjotaan seuraaville ryhmille:

– HIVin ennaltaehkäisevää eli prep-lääkitystä käyttävät miehet, joilla on seksiä miesten kanssa

– Prep-hoitoon jonottavat miehet, joilla on seksiä miesten kanssa

– HIV-tartunnan saaneet miehet, joilla on seksiä miesten kanssa ja ollut viimeisen puolen vuoden aikana useita seksikumppaneita

– Miehet, joilla on seksiä miesten kanssa, ollut viimeisen puolen vuoden aikana useita seksikumppaneita sekä vähintään yksi seuraavista: ryhmäseksiä, todettu seksitauti, vierailu kotimaassa tai ulkomailla paikoissa, joissa ollut miesten välistä seksiä tai osallistuminen kotimaassa tai ulkomailla tapahtumiin, joissa ollut miesten välistä seksiä.

Apinarokko voi tarttua ihmisestä toiseen. Tartunnan voi saada erityisesti suorassa kontaktissa sairastuneen ihmisen ihomuutoksiin ja pisaroiden välityksellä pitkään kestävässä kasvokkaisessa lähikontaktissa. Tartunta on mahdollinen myös esimerkiksi vuodevaatteiden ja ruumiineritteiden välityksellä.

Vuonna 2022 Afrikan ulkopuolella todetuista tartunnoista valtaosa on saatu seksissä. Tartuntoja on todettu etenkin miehillä, joilla on seksiä miesten kanssa. On todennäköistä, että riski tartuntoihin kasvaa, jos seksikumppaneita on runsaasti.