Harvinainen sääilmiö yllätti Suomessa – ukkonen jyrisi keskellä lokakuuta

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Monet Suomen länsirannikon asukkaat saivat hämmästyä sunnuntai-iltana toden teolla. Satakunnassa ja Pirkanmaalla nähtiin salamoita ja kuultiin ukkosen jyrinää, mikä on melko harvinaista lokakuussa.

Ukkosalue liikkui Ilmatieteen laitoksen mukaan sunnuntai-iltana lännestä itää kohti. Ukkosen jyrinää kuultiin Satakunnassa noin kello 20 alkaen ja Pirkanmaalla kello 22 jälkeen. Salamoista kirjattiin useita havaintoja illan aikana, ja ilmiötä hämmästeltiin sosiaalisessa mediassa.

Ukkonen on lokakuussa harvinainen, muttei suinkaan mahdoton sääilmiö. Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Juha Juntunen kertoi Aamulehdelle syysukkosen johtuneen ajankohdalle harvinaisen lämpimästä säästä. Ukkonen syntyi samaan tapaan kuin kesälläkin, lämpimän ja kostean ilmamassan kohdattua kylmän ja kuivan ilmamassan.

Suomen etelärannikolla ilmeni sunnuntain ja maanantain välisenä yönä myös voimakkaina tuulenpuuskia. Maanantaina 17. lokakuuta sää poutaantuu jälleen, mutta lämpötilat jäävät viileiksi.