Suomalaiset haluavat kiireesti eläkkeelle – hakemusten määrä räjähti

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Korona-aika on pannut ihmisten arvomaailman uuteen järjestykseen. Ihmiset ovat ymmärtäneet, että useimmiten tavalliset ja arkiset asiat tuottavat iloa eniten. Perheen ja ystävien kanssa vietetty aika on korvaamattoman arvokasta, eikä tietenkään pidä sulkea ulkopuolelle omaa hyvinvointia. Eläkkeelle pääseminen on monen unelma ja se hetki elämässä, jolloin korjataan työelämän aikana viljeltyä satoa – vertauskuvallisesti ilmaistuna.

Nyt suosiotaan on nostanut selvästi osittainen varhennettu vanhuuseläke eli ove. Ove-hakemuksia tuli Ilmariseen syyskuussa 80 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Lokakuussa tahti on kiihtynyt entisestään, ja kuun puoliväliin mennessä Ilmariseen oli tullut jo yli 1.000 ove-hakemusta. Määrä on lähes kymmenkertainen viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

Osittaisen vanhuuseläkkeen hakeminen on mahdollista 61-vuotiaille. Lokakuussa hakemuksen jättäneistä suurin osa edustaa kyseistä ikäryhmää, mutta aiempaan verrattuna nyt lisäksi 62- ja 63-vuotiaat ovat aktivoituneet hakemaan osittaista vanhuuseläkettä. Taustalla vaikuttaa erityisesti korkeasta inflaatiosta johtuva poikkeuksellisen suuri työeläkeindeksin korotus.