Jopa 100 nopeuskameraa varastettu Ruotsissa – päätyneet venäläisdroneihin?

Digi Ohhoh! · Tim Isokivi

Peltipoliiseina arkikielessä tunnettuja nopeuskameroita on hävinnyt Ruotsissa runsain määrin. Kameroita on Aftonbladet-lehden mukaan viety kuukausien saatossa noin 100. Viimeisimmät kamerat ovat kadonneet E16-tiellä.

Nopeuskameroiden on epäilty päätyneen venäläisiin droneihin. Samanlaisia kameroita on löydetty Ukrainassa venäläisvalmisteisista kotitekoisista lennokeista. Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo kertoi olevansa tietoinen spekulaatiosta, mutta ei kommentoinut mahdollisia kytköksiä varkauksien ja venäläisdronejen välillä tarkemmin.

Varkaudet ovat tulleet kalliiksi Ruotsin liikennevirastolle. Yhden nopeuskameran uusiminen maksaa 250 000 kruunua eli noin 22 600 euroa. Useimmissa tapauksissa laitteet on murrettu auki, ja niistä on varastettu muun muassa varsinaisen kameran, tutkan ja salamavalon sisältävä laatikko.