Tiestikö? Näin verkkosivujen En ole robotti -testi toimii

Digi Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Verkkosivuilla tulee toisinaan vastaan erikoinen turvallisuustesti. Käyttäjää pyydetään vahvistamaan olevansa todellinen ihminen klikkaamalla laatikkoa jossa lukee ”I am not a robot” tai ”en ole robotti”.

Testissä on kyse CAPTCHA-menetelmästä, jolla yritetään ehkäistä esimerkiksi palvelunestohyökkäyksiä ja roskapostin leviämistä. Usein CAPTCHA-testeissä ihminen tunnistetaan kuitenkin konkreettisilla tavoilla esimerkiksi pyytämällä häntä valitsemaan vaihtoehdoista kuvat, joissa näkyy auto. Monia saattaakin ihmetyttää, kuinka käyttäjän voi tunnistaa ihmiseksi yhdellä klikkauksella.

Vastaus kysymykseen saatiin brittiläisen QI-ohjelman viraalina sittemmin levinneessä kohdassa. Juontaja Sandi Toksvigin mukaan varsinaisen laatikon klikkaamisen sijaan testi perustuu siihen, kuinka käyttäjä käyttäytyy ennen sitä.

– Sanotaan että ennen laatikon klikkaamista katselit pari kissavideota, tykkäsit Greta Thunbergiä koskevasta twiitistä ja tarkistit sähköpostisi. Kaikki tämä viittaa siihen, että olet ihminen. Laatikkoa klikkaamalla voidaan analysoida jopa tapaa, jolla liikutit hiirtäsi. Se on hieman karmivaa, Toksvig kuvaili.

– Käytännössä painamalla en ole robotti -laatikkoa ohjeistat sivustoa vilkaisemaan tietojasi ja päättelemään asian itse. Jos kone ei ole varma, se ohjaa sinut klikkaamaan kuvia olemattomista paloposteista, juontaja jatkoi.

@fitzyandwippa Did you know this? 🤯🤯🤯 #fitzyandwippa ♬ original sound – Fitzy & Wippa