Sähköautobuumi laantumassa? Dieselautojen suosio kasvussa

Autot Lifestyle · Terhi Piiroinen

Suomen suurin autoliikkeiden kilpailutuspalvelu AutoVex.fi julkaisi myyntitilastojaan. Autojen käyttövoima on yksi suurimmista ostokriteereistä. Lokakuun tilastojen perusteella lähes kolmasosa myydyistä autoista on ollut dieselkäyttöisiä.

Uudehkojen ja keskimääräistä kalliimpien sähkö- ja hybridiautojen myynti on ollut vilkasta jo jonkin aikaa mutta kuluvana kesänä kysyntä kiihtyi huippuunsa. Syyskuussa tämä trendi katkesi, oletettavasti kohonneiden sähkönhintojen sekä heikentyneen kuluttajaluottamuksen takia, joka vähensi kalliimpien autojen kysyntää.

Lokakuussa sähkö- ja hybridiautojen kysyntä oli laskenut jo 13,1 prosenttiin suuresta tarjonnasta huolimatta. Sen sijaan dieselit vastasivat jo 27 prosentista kokonaismyynnistä. Dieselkäyttöisten autojen osuus myynnistä on jo vuosien ajan ollut noin kolmannes. Helmikuun lopussa, Ukrainan kriisin alettua dieselkäyttöisten autojen kysyntä suorastaan romahti hetkellisesti.