TS: Kuppa leviää Turun seudulla – tapauksia enemmän kuin vuosikymmeniin

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Mediassa on uutisoitu sukupuolitautien yleistyneen tänä vuonna ennätyslukemiin Suomessa. Nyt Turun Sanomat kertoo, että Varsinais-Suomessa on todettu ennätysmäärä kuppaa tänä vuonna. Tartuntoja on havaittu virallisesti 32 kappaletta, kun viime vuonna niitä oli vain yhdeksän.

Tartunnat ovat peräisin ulkomailta tai pääkaupunkiseudulta. Vaikka kyseessä on harvinainen sairaus, on siihen hyvä varautua. Kaikki lääkärit eivät osaa epäillä kuppaa, joten testit ovat paikallaan. Kuppa ei ole ainoa Suomessa tartuntamääriään kasvattava sukupuolitauti.

Myös tippuria ja hiviä on todettu ennätyksellisen paljon tänä vuonna. Kuppa tarttuu sukupuoliteitse limakalvolta toiselle. Sen aiheuttaa Treponema pallidum -bakteeri. Se aiheuttaa pyöreitä haavoja, mutta myöhemmin myös kuumetta ja pahoivointia. Hoitamattomana se voi johtaa vakaviin sairauksiin.