Maailman miesten lisääntymisterveys vaarassa – siittiöiden määrä laskee ennätysnopeasti

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Siittiöiden määrä näyttää laskevan kaikkialla planeetalla. Jotkut tutkijat uskovat, että se voi olla jälleen yksi uhka ihmiskunnan selviytymiselle. Miesten siittiöiden määrä laskee ympäri maailmaa 2,6 prosenttivauhtia vuodessa.

Human Reproduction Update -lehdessä on julkaistu tutkimus, jossa on suoritettu meta-analyysi peräti 250 aikaisemmasta tutkimuksesta liittyen miesten siittiöiden määrään. Analyysissa on tuloksia viimeisen 50 vuoden ajalta.

Tutkijoiden mukaan siittiöiden määrä laski vuosien 1973–2018 aikana noin 1,2 prosenttia vuodessa. Sen sijaan vuoden 2000 jälkeen siittiöiden määrä on laskenut jo 2,6 prosenttia vuodessa. Toisin sanoen tulokset näyttävät synkiltä.

– Meillä on käsissämme vakava ongelma, joka voi uhata ihmiskunnan selviytymistä. Vaadimme kiireellisesti maailmanlaajuisia toimia terveellisempien ympäristöjen edistämiseksi kaikille ja vähentämään niille tekijöille altistumista, jotka uhkaavat lisääntymisterveyttämme, miesten hedelmällisyyteen ja seksuaaliseen toimintaan erikoistunut urologi Michael Eisenberg Stanfordin yliopistosta kommentoi.