Eeva: Manuela Bosco oli someriippuvainen – selasi jopa neljä tuntia päivässä

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Nettiaddiktiot ovat yleistyneet. Riippuvuudella ei ole vielä omaa diagnoosia, vaan se luokitellaan käytös- ja hillitsemishäiriöissä kategoriaan, jossa on myös muita hallitsemattomia toimintoja. Netinkäyttö muuttuu ongelmalliseksi silloin, jos se aiheuttaa haittaa muuhun elämään ja syö aikaa arkipäiväisiltä toiminnoilta.

Sosiaalinen media on rakennettu algoritmeiltään koukuttavaksi. Sen idea perustuu suureen käyttäjämäärään ja sitoutumiseen. Moni ihminen kulkee puhelin kädessään kaiken vapaa-aikansa. He saattavat unohtua skrollaamaan ruutua tuntien ajaksi. Se vaikuttaa oleellisesti hyvinvointiin ja toisiaan markkinointimielessä luotu sisältö luo paineita omaan elämään. Taiteilija Manuel Bosco päätti lopettaa somen käytön – ja moni muu on tehnyt saman.

– Tajusin, että olen sosiaalisesta mediasta riippuvainen eikä minulla ole tarpeeksi tilaa ja aikaa ajattelulle. Asialle oli tehtävä jotakin, Manuela Bosco kertoo Eeva-lehdessä ja kertoo, että käyttää nykyään sosiaalista mediaa kaksi kertaa viikossa puoli tuntia kerrallaan.

– Ennen saatoin roikkua somessa jopa neljä tuntia päivässä. En voi palata siihen. Minun on pitänyt keksiä uudenlaisia keinoja somen hyödyntämiseen.