Selvitys: Monet suomalaiset eivät pärjää ilman ruoka-apua

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Suomen Punainen Risti selvitti ruoka-avun saajille osoitetulla kyselyllä ruoka-avun vaikuttavuutta. Puolet noin 650 vastaajasta kertoi, ettei heidän tulonsa eivät aina riitä välttämättömiin menoihin, kuten ruokaan, lääkkeisiin ja laskuihin. Lisäksi lähes puolet vastaajista oli hakenut ruoka-apua jo yli kahden vuoden ajan.

– Kyselyn tulokset osoittavat vahvasti, että ruoka-avun tarve on monella pitkittynyt. Väliaikaiseksi tarkoitetusta avustuksesta on tullut monelle pysyvä osa selviytymistä. Vastaajista 82 prosenttia koki taloutensa heikoksi, kertoo Suomen Punaisen Ristin ruoka-aputoiminnan suunnittelija Riikka Kaukonen Lindholm.

– Tulosten valossa ruoka-apu on monelle pärjäämisen kannalta välttämätöntä. Vastaajista 40 prosenttia hakee ruoka-apua kerran viikossa tai useammin. Tulojensa kanssa kamppailevat vastaajat kokevat, että heillä ei ole mahdollisuuksia muuttaa nykyistä taloudellista tilannettaan, Kaukonen Lindholm sanoo.

Ruoka-apua hakevien määrä näyttää Suomessa nousevan koko ajan. Noin neljännes kyselyyn vastanneista oli hakeutunut ruoka-avun piiriin viimeisen vuoden aikana.

– Elintarvikkeiden hintojen nousu ja elinkustannusten kasvu vaikuttavat ihmisten kykyyn selvitä pakollisista menoista. Ruoka-avun tarve näkyy kasvavina kävijämäärinä ruokajakeluissa.

Esimerkiksi Suomen Punaisen Ristin ruoka-aputapahtumissa vieraili viime vuonna 70.000 avunsaajaa ja tänä vuonna arvion mukaan ylittyy 100.000 vierailijan määrä. Ruoka-apua on eniten tarjolla pääkaupunkiseudulla.