Varoitus Etelä- ja Lounais-Suomen asukkaille – tulvavaara kaduille joulun alla

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Etelä- ja Lounais-Suomessa on satanut joulukuussa runsain määrin lunta. Joulun alla säähän on kuitenkin ennusteiden mukaan tulossa täyskäännös. Lämpimän sään ja vesisateiden vuoksi kadut voivat jopa tulvia.

Suomen ympäristökeskuksen mukaan kadut ovat tulvimassa maanantain ja torstain välillä Etelä- ja Keski-Suomessa. Lunta ei ole monin paikoin ehditty poistamaan kaduilta lumisateiden tahdissa. Kaduille kertynyt lumi ja jää tukkivat herkästi sadevesiviemäreitä.

– Todennäköisimmin taajamatulvia nähdään tiistain ja torstain välillä, jolloin on ennusteiden mukaan lämpimin jakso. Jo sunnuntaina ilmeisesti käydään monin paikoin plussan puolella, mutta maanantaina aamu on kylmä suurimmassa osassa maata, Suomen ympäristökeskuksen tutkija Harri Myllyniemi kertoo.

Tiedotteessa katujen ja kiinteistöjen sadevesiviemärit kehotetaan puhdistamaan etukäteen lumesta ja jäästä tulvimisen vähentämiseksi. Lumen sulamisvedet ja sateet voivat nostaa Etelä- ja Länsi-Suomessa myös jokien ja järvien pintoja. Joet saattavat tulvia paikoin alavimmille pelloille.