Suuri komeetta hipoo maata alkuvuodesta – voi näkyä jopa paljaalla silmällä

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Yötaivaalla saatetaan todistaa alkuvuodesta harvinaista ilmiötä, ainakin jos olosuhteet sen sallivat. Komeetta C/2022 E3 (ZTF) ohittaa Maapallon helmikuun alussa noin 42 miljoonan kilometrin päästä. Se on viimeksi käynyt yhtä lähellä noin 50 000 vuotta sitten.

C/2022 E3 (ZTF) -komeetta voi kirkastua tammi-helmikuussa jopa paljain silmin näkyväksi pohjoisella taivaanpuoliskolla. Ursan Zeniitti-lehden mukaan näkyvyyttä voivat kuitenkin haitata esimerkiksi talvinen jääutu, täysikuu ja valosaaste. Valokuvaajille haasteita voi myös aiheuttaa komeetan liike.

Komeetta löydettiin maaliskuussa 2022 Palomarin observatorion Zwicky Transient Facility -laitteiston teleskoopilla. Sen pitäisi näkyä Nasan mukaan kirkkaimmillaan 1. helmikuuta 2023. Komeetta oli yhtä lähellä Maapalloa viimeksi silloin, kun viimeisin jääkausi oli edelleen käynnissä eivätkä neandertalinihmiset olleet vielä kuolleet sukupuuttoon..