Sähkövähennyksen hyödyt voi ottaa heti käyttöön – ilmoita kulut OmaVerossa

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Kaikkien suomalaisten verokortit vuodelle 2023 löytyvät nyt OmaVerosta. Suuriin sähköenergiakuluihin voi nyt hakea sähkövähennystä tekemällä uuden verokortin. Jos arvioi, että tammi-huhtikuun 2023 yhteenlasketut sähköenergiakulut ylittävät 2.000 euroa, korkeisiin kuluihin voi nyt hakea avuksi väliaikaista sähkövähennystä.

Sähkövähennyksen taloudellisen hyödyn saa käyttöönsä heti, kun tekee OmaVerossa uuden verokortin ja ilmoittaa verokorttihakemuksella arvion tammi-huhtikuun sähköenergiakuluista.

– Kun on tehnyt uuden verokortin, vähennys vaikuttaa siihen, kuinka paljon maksaa palkastaan veroja loppuvuonna, sanoo Verohallinnon johtava veroasiantuntija Sami Varonen.

Sähkövähennyksen suuruus on 60 prosenttia 2.000 euroa ylittävältä osalta, kuitenkin korkeintaan 2.400 euroa vakituista asuntoa kohden. Sähkövähennyksessä on muun kotitalousvähennyksen kanssa yhteinen 100 euron omavastuu.Sähkövähennystä ei voi hakea sähkönsiirron kuluista.

Kun tammi–huhtikuun todelliset sähköenergian kulut ovat tiedossa, pitää tehdä uusi verokortti toteutuneilla sähköenergiakuluilla tai korjata tiedot viimeistään esitäytettyyn veroilmoitukseen keväällä 2024. Jos sähkövähennystiedot haluaa ilmoittaa yhdellä kertaa, uuden verokortin voi hakea toteutuneiden sähköenergiakulujen perusteella myös huhtikuun jälkeen.

Jos maksettavia veroja ei ole niin paljon, että henkilö hyötyy sähkövähennyksestä, kannattaa hakea Kelan myöntämää sähkötukea. Sähkövähennystä ei voi saada, jos on saanut sähkötukea. Sähkövähennyksen suuruutta voi arvioida Verohallinnon sivuilta löytyvällä laskurilla.