Kaamos päättyi Suomessa – päivä kestää taas Utsjoellakin yli tunnin

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Kaamosaika päättyi virallisesti Suomessa tiistaina 17. tammikuuta. Sen myötä päivä kestää jo yli tunnin Suomen pohjoisimmallakin paikkakunnalla Utsjoella. Aurinko nousi STT:n mukaan horisontin yläpuolelle Utsjoella tiistaina kello 11:47. Auringon lasku tapahtui puolestaan 12:57. Vaikka päivä ei ole Utsjoella edelleenkään pitkä, kesti se tiistaina jo tunnin ja 10 minuuttia.

Kaamoksen aikana aurinko ei nouse koko vuorokauden aikana horisontin yläpuolelle. Todellinen kaamos rajoittuu kuitenkin vain Napapiirin pohjoispuolelle. Napapiirin eteläisemmissä osissa se myös kestää vähemmän aikaa kuin esimerkiksi Utsjoella.

Kaamosaikakaan ei tarkoita jatkuvaa pimeyttä, vaan taivas voi olla selkeällä ilmalla lähes taianomaisen sinertävä. Päivän pituus vaihtelee vuodenaikojen välillä maapallon kallellaan olevan akselin vuoksi. Kaamosajan alku- ja loppupäivät vaihtelevat vuodesta riippuen, ja viime vuonna kaamos alkoi 25. marraskuuta.