Espanjaan luvassa lumisateita ja kireää pakkasta

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Suomessa tammikuu vaikuttaa jatkuvan melko leudoissa merkeissä, mutta Välimeren seudulle ennustetaan toinsenlaista tilannetta. Lämpötilat ovat Forecan mukaan romahtamassa varsinkin läntisessä ja eteläisessä Euroopassa. Lumisateet ja pakkaset vaikeuttavat kuluvan viikon aikana miljoonien elämää.

Pohjois-Espanjan vuoristoon odotettavissa on jopa yli metrin lumikertymiä. Lämpötila voi laskea Etelä-Euroopassakin -20 asteeseen. Loppuviikosta kireimmät pakkaset ovat piinaamassa keskistä Eurooppaa, ja erityisesti Alppien ympäristössä elohopea voi valahtaa 20-30 pakkasasteeseen.

Yöpakkasia voidaan mitata aina Pohjois-Afrikassa saakka. Runsaita lumikertumiä odotetaan kylmän pohjoisvirtauksen vuoksi erityisesti Pohjois-Espanjaan ja Etelä-Ranskaan. Runsaat lumisateet aiheuttavat liikenneongelmia myös esimerkiksi Ranskassa, Italiassa ja Balkanin maissa.

Itä-Euroopassa on samaan aikaan meneillään lämpöaalto. Bulgarian, Romanian ja Ukrainan alueella lämpötilat ovat paikoitellen jopa 15 astetta tavanomaista lämpimämpiä. Esimerkiksi Romanina Bukarestissa lämpötila saattaa nousta 17 asteeseen tammikuun ylimmän keskimääräisen päivälämpötilan ollessa 2,8 astetta.