Älä lankea Facebook-huijaukseen: ”Lähes poikkeuksetta tili murrettu”

Digi Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Sosiaalisessa mediassa ja älylaitteiden välityksellä leviävät huijaukset ovat jo arkipäivää. Vaikka monet huijauksista ovat varsin ilmiselviä, on joukossa myös ovelampia tapauksia. Sellaisia ovat esimerkiksi ystävän nimissä lähetellyt viestit.

Traficomin Kyberturvallisuuskeskus on varoittanut Facebookin Messengerissä leviävästä arvontahuijauksesta. Siinä Facebook-tuttavan tililtä ilmestyy viesti, jossa voi lukea esimerkiksi ”osallistuin kilpailuun, lähetä sms-viesti”. Tarkoituksena on saada vastaanottaja lähettämään takaisin puhelimeen ilmestyvä koodi.

Koodi ei todellisuudessa liity mihinkään arvontaa. Se on Facebookin monivaiheisen tunnistautumisen koodi, jonka haltuun saamalla huijari voi kaapata Facebook-tilin. Mikäli ystävältä saapuu Messengerissä epäilyttävä arvontaviesti, on hänen profiilinsa todennäköisesti jo kaapattu.

– Älä koskaan lähetä saamiasi koodeja eteenpäin! Koodin lähetys on johtanut lähes poikkeuksetta tilin murtoon ja menetykseen, Kyberturvallisuuskeskus varoittaa.

Joissain tapauksissa huijaus ei pääty edes Facebook-tilin kaappaamiseen. Ystävänä esiintyvä huijari saattaa nimittäin lähetellä vielä viestejä, joissa hän pyytää luottokortti- tai verkkopankkitietoja kuvitteellisen voiton lunastamiseen.