Suomalaiskriitikot valitsivat vuoden 2022 parhaat elokuvat – kauhu nousi kärkipaikoille

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Kauhuelokuvien saama arvostus on nousussa myös Suomessa. Suomen arvostelijain liitto SARV on valinnut viime vuoden parhaat elokuvat. Molemmille kärkisijoille nousivat kauhugenreen niputettavat nimikkeet.

Kriitikoiden valinta vuoden 2022 parhaaksi kotimaiseksi elokuvaksi oli Hanna Bergholmin ohjaama psykologinen kauhuelokuva Pahanhautoja. Elokuvassa nuori tyttö alkaa hautoa huoneeseen mystistä linnunmunaa salassa vanhemmiltaan. Positiivisia arvosteluja saanutta elokuvaa kehuttiin sen tavasta käsitellä tyttöyteen ja kasvamiseen liittyviä kauhuja.

Viime vuoden parhaaksi ulkomaiseksi ensi-iltaelokuvaksi valittiin Julia Docournaun trilleri Titane. Varastetun identiteetin avulla uuden elämän aloittavasta show-tanssijasta kertova elokuva sai kiitosta muun muassa omaperäisyydestä sekä vahvasta kuvakerronnasta ja tunnelmasta.

Suomen arvostelijain liiton elokuvajaos äänesti vuoden parhaat ensi-iltaelokuvat yhdeksättä kertaa. Voittajat valittiin ensi-iltansa Suomen elokuvateattereissa 1.1.-31.12.2022 välillä saaneista elokuvista. Viime vuonna parhaaksi kotimaiseksi elokuvaksi valittiin Hytti nro 6, parhaaksi ulkomaiseksi elokuvaksi Nomadland ja parhaaksi tv- tai suoratoistoelokuvaksi The Power of the Dog.