Miltä näytti pako Pompejista? Luonnonkatastrofia esitellään pian Kotkassa

Matkailu · Terhi Piiroinen

Pako Pompejista -niminen näyttely tuo yhden historian tunnetuimmista luonnonkatastrofeista Suomen merimuseoon Kotkaan. Näyttely kertoo Pompejin ja Herculaneumin kaupunkien tuhosta, asukkaiden arjesta ja heidän kohtaloistaan.

Samalla se tuo esiin harvemmin kerrotun tarinan uhkarohkeasta merioperaatiosta ja yrityksestä pelastaa kaupunkien asukkaat valtavalta tuholta Vesuviuksen tulivuoren purkautuessa vuonna 79 jaa. Nähtävillä on kaupunkien viimeiset hetket: noin 160 alkuperäistä esinettä Napolin museoista ja Suomen kansallismuseon omista kokoelmista, tuhkan alle hautautuneiden asukkaiden kipsivaloksia, meriarkeologisia löytöjä, koruja, seinämaalauksia, veistoksia ja arkipäivän käyttötavaroita.

Näyttely perustuu kansainväliseen näyttelykonseptiin. Viimeksi se on ollut esillä Tanskassa, jossa se osoittautui yleisömenestykseksi. Näyttelyn ovat tuottaneet italialaiset Expona ja Contemporanea Progetti yhdessä Suomen kansallismuseon kanssa, ja se toteutetaan Suomen merimuseon ja Kymenlaakson museon yhteistyönä. Näyttely perustuu Australian kansalliseen merimuseoon suunniteltuun näyttelykonseptiin.

Näyttely on avoinna Merikeskus Vellamossa Kotkassa 31.3.–1.10.2023.